Vanuit Bibliotheek Neude in hartje Utrecht presenteert Lotje IJzermans 'VPRO Boeken'. Iedere week ontvangt ze schrijvers van de beste en meest spraakmakende literaire fictie en non-fictie van het moment. In de eerste afleveringen zijn onder anderen Herman Koch, Lize Spit, Peter Terrin en Jilt Jorritsma te gast.

VPRO Boeken bijwonen

Wil jij een opname van VPRO Boeken bijwonen? Meld je aan via deze link.

vpro boeken

Aflevering 1 - 5 januari
Herman Koch is te gast vanwege zijn roman ‘Luchtplaats’. Daarin komt Simon Hanson, een schrijver van internationale bestsellers, in contact met een zware crimineel die zijn weekendverlof bij de schrijver thuis doorbrengt. Wat volgt is een spannend verhaal over familie, vriendschap, wraak en verraad. En Lize Spit vertelt over haar boek ‘Autobiografie van mijn lichaam’, waarin een dochter niet alleen haar moeizame relatie met haar moeder probeert te begrijpen, maar ook de verstoorde relatie tot haar eigen lichaam. 
 
Aflevering 2 - 12 januari 
Peter Terrin vertelt over zijn roman ‘Nog lang geen winter’, waarin een man met zijn dochter naar Italië gaat om de as van zijn vrouw te verstrooien. Het is het begin van een expeditie die uiteindelijk de vraag oproept: in welk leven hoor ik thuis? En Jilt Jorritsma is te gast naar aanleiding van zijn roman ‘Autopsie’. Daarin zetten twee zussen hun vraagtekens bij het plotselinge overlijden van hun zus Mette. Terwijl ze dichter bij de waarheid denken te komen, worden ze gedwongen om hun eigen problemen onder ogen te komen.

Aflevering 3 - 19 januari
Ontdekkingsreiziger Arita Baaijens reisde jarenlang door de Afrikaanse woestijn en door de steppen in Azië. Ditmaal verkent ze de grenzen van de Noordzee. In Nederland wordt de zee vooral als economisch wingebied gezien, maar wat wil de zee eigenlijk zelf? Haar boek ‘In gesprek met de Noordzee’ gaat over de vraag of mens en zee elkaar verstaan. Verder vertelt Mira Aluç over ‘Sprokkelaars’, een roman waarin ze vragen stelt over identiteit, klasse en werk en over een door keuzestress verlamde generatie. Bovenal schetst ze een portret van mensen in een schemerwereld. 

Aflevering 4 - 26 januari
Ingmar Heytze is te gast naar aanleiding van zijn bundel ‘Postkamer’, een verzameling brieven in dichtvorm gericht aan wezens, dingen en begrippen. Zelden kroop een dichter in één bundel in zoveel verschillende huiden, want wie je een brief schrijft ben je zelf: van boodschappenlijstje tot spam, van dreigmail tot verlanglijst, van afscheidsbrief tot dwangbevel. En Manon Uphoff vertelt over haar verhalenbundel ‘Laat me binnen’. Drie verhalen waarin de personages in een aangetaste wereld naar een plek zoeken waar vrijheid en zorg voor een ander naast elkaar kunnen bestaan.

Aflevering 5 - 2 februari
Bert Natter vertelt over ‘Aan het einde van de oorlog’, een groots opgezette roman die speelt rond de bevrijding van een concentratiekamp. Zonder te beseffen wat er gebeurde zijn kampbewoners en bewakers getuige geweest van de verdwijning van de negenjarige Ernst. Zullen zij vertellen wat ze hebben gezien? De andere gast is Harriët Duurvoort. Zij schreef ‘De dochter’, het verslag van een ongebruikelijk familieverhaal en een zoektocht naar haar wortels. Met in de hoofdrol haar moeder, Eva, die in 1928 als zwart kindje geadopteerd in een wit Schevenings gezin. 

Aflevering 6 - 9 februari
Zal ze er zijn? Dat is de grote vraag in ‘Tussenjaren’, de nieuwe roman van Yannick Dangre. Dertig jaar eerder is de eerste vrouw van Charles, en moeder van hun dochtertje, met de noorderzon verdwenen. Het enige wat ze achterliet: een brief met de belofte om elkaar drie decennia later terug te zien in Napels. De tweede gast is Edzard Mik. Zijn roman ‘Damian’ gaat over een man die zijn oude moeder in huis neemt omdat ze een gevaar voor zichzelf zou vormen. Waarom neemt hij haar in huis? Wat is dat eigenlijk, goeddoen, en is dat überhaupt mogelijk?  

vorig seizoen

Aflevering 1

Mariken Heitman is te gast en praat over haar roman 'De mierenkaravaan'. Daarin beschrijft ze het leven in een omvangrijke groentetuin, waarin alles met elkaar verbonden is: mens, dier en plant. Joris van Casteren vertelt over 'De mensheid zal nog van me horen'. Vijf jaar lang stortte Van Casteren zich op een merkwaardig archief, bestaande uit dagboeken van honderden onbekende Nederlanders. Sommigen van hen blijken (in het geheim) onvoorstelbare dingen mee te maken. 

Aflevering 2

Thomas Heerma van Voss vertelt over zijn roman 'Het archief', het verhaal van de ambitieuze Pierre die als redacteur aan de slag gaat bij een literair tijdschrift, terwijl het aantal abonnees flink keldert. Als zijn vader ziek wordt, kantelt alles. Joke van Leeuwen is te gast vanwege haar historische roman 'Alle tijden zijn onzeker', die zich afspeelt in het Parijs van 1783. Die onzekere tijd met grote verschillen tussen arm en rijk en de opkomst van wetenschappelijke vernieuwingen spiegelt de onze. 

Aflevering 3

Safae el Khannoussi is uitgenodigd vanwege haar debuutroman 'Oroppa': een groep buitenbeentjes raakt betrokken bij het mysterie rondom de verdwijning van de beroemde kunstenares Salomé Abergel. Wie was ze werkelijk en waar is ze gebleven? En Robbert Welagen is te gast. In zijn roman 'Averij' schrijft hij over een man die geconfronteerd wordt met een gevaar van binnenuit, een dreiging met een onzekere afloop. 

Aflevering 4

Stefan Hertmans is te gast naar aanleiding van zijn roman ‘Dius’, waarin hij beschrijft hoe een kunststudent met zijn docent bevriend raakt. Wat hen bindt is hun verlangen om in een andere tijd te leven: de ruimte van de polders, de sublieme schilderkunst, de schoonheid die verloren gaat. En Falun Ellie Koos komt vertellen over ‘Rouwdouwers’, een roman over een jonge vrouw die naar Galicia is vertrokken om daar hout te hakken. Bij elke bijlslag dringt haar broer zich sterker aan haar op. 

Aflevering 5
 
Sacha Bronwasser komt vertellen over haar verhalenbundel ‘De lotgevallen’, waarin ze laat zien hoe de lotsbestemming van de verschillende hoofdpersonen een onverwachte wending krijgt. Telkens is een kunstwerk de aanleiding voor een nieuw verhaal. En ook Wytske Versteeg is te gast. Aanleiding is haar boek ‘Waar’, een persoonlijke zoektocht naar de kunst van het (nog niet) weten, langs de poreuze grenzen tussen waarheid, waarneming en verbeelding. 

Aflevering 6
 
Toine Heijmans schreef eerder romans over de zee en het hooggebergte. Zijn nieuwe roman ‘Buitendijks’ speelt zich af in de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis, en gaat over de macht van de natuur en de onmacht van de mens. Naast Heijmans is ook Roline Redmond te gast. Haar boek ‘De wasvrouw van de Drambrandersgracht’ bevat autobiografische verhalen over een Surinaamse familie die zich vastberaden van de nasleep der slavernij wil ontdoen. 

Aflevering 7 (zondag 20 oktober):

Jolande Withuis is te gast naar aanleiding van ‘Moeder, antimoeder’. In dit boek reconstrueert Withuis het leven van haar moeder en onderzoekt ze wat de opvoeding door deze krachtvrouw betekende voor haarzelf als dochter. En een gesprek met Lara Taveirne over haar roman ‘Wolf’, waarin ze terugkijkt op de woelige maanden van de vermissing van haar broer en de nog woeliger jaren na zijn dood. Ze gaat niet op zoek naar verklaringen, wel naar stipjes licht in de duisternis. 
 
Aflevering 8 - zondag 27 oktober:

Tomas Lieske vertelt over zijn roman ‘Wij van de Ripetta’, waarin hij een onwaarschijnlijke maar niet onmogelijke ontmoeting laat plaatsvinden tussen Caravaggio (1571-1610) en Shakespeare (1564-1616).  En een gesprek met Willemijn Tillmans over haar debuutroman ‘Wonderkind’. Daarin zal Mia Compré het verhaal van haar jeugd opnieuw moeten vertellen. Want in het Brabantse Geldrop zal ze het antwoord vinden op de vraag wie er schuldiger was: zij, of haar vader.